Woensdag 3 Januari 2024

Arbeid Adelt!

AA! ontstond na een concert van Siouxsie & The Banshees die in het voorjaar van 1981 te AB concerteerden. “Dat kunnen wij toch ook?” zei de toen reeds bebrilde frontman Marcel Vanthilt. En zo geschiedde.

Hun eerste twee singles waren meteen raak: ‘Ik sta scherp’ (uit ’81 dat verscheen op het label met de naam ‘Wereldrekord Nummer Eén’) en ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’ (’82), een persiflage op het gelijknamige nummer van John Terra dat voor de nodige controverse zorgde. In ’83 volgde zowel hun debuut-EP ‘Jonge Helden’ als ‘Le Chagrin En Quatre-Vingts’. Die laatste bevatte de absolute klassieker ‘Lekker Westers’ met een strofe die ons Belgen zo typeert: “Hoe heerlijk de weemoed. Het bier, het verdriet. De stroom waarin de Vlaming zijn leven vergiet. Niet liggen op jouw rug. Lekker Westers.” Hun eerste optreden duurde precies 7 minuten (“omdat we niet meer materiaal hadden”) en toeren deden ze vaak in het voorprogramma van Tc Matic.

AA! startte als duo, maar werd al snel een triumviraat met Marcel Vanthilt (aka Max Georg Alexander), Jan Vanroelen (aka David Salamon) en later Luc Van Acker als kernbezetting. Nadien maakten gitarist Willy Willy (later: The Scabs) en Dani Klein (later: Vaya Con Dios) ook deel uit van AA! In 1991 kwam de groep opnieuw bij elkaar en bracht nog een tweetal albums uit: ‘Des duivels oorkussen’ (met singles als ‘Spannend" en ‘Johnniie Sexpistool’) alsook ‘Noblesse Oblige’ (’94). Nog een belangrijk auditief tussenfeit: ‘Disco Death’, hun 12” uit ’87 dat een excellente bewerking was van ‘Death Disco’ van Public Image Ltd (dat zelfs te horen was op ‘As Heard On Radio Soulwax pt. 2.’ van 2 Many Dj’s)

In 2014 bracht Warner de ultieme driedubbele Arbeid Adelt! verzamelaar uit. ARBEID ADELT! is nog steeds springlevend, dit bewijze album “Het Heelal Is Hier” dat maart 2023 uitkwam, gevolgd door een goedlopende clubtour en festivaltour waar de nieuwe line up van Arbeid Adelt! energieker dan ooit uit de hoek kwam.


Programma:
17h30 Deuren open met Resident Dj TLP
19h00 Willy Organ - Zebra Café
20h30 Arbeid Adelt!
22h00 DJ Frank Vander Linden - Zebra Café
01h00 Resident Dj TLP


Voorverkoop: €25
Aan de kassa: €30

De concerten zijn altijd staand

BOEK TICKETS

Voorprogramma

Willy Organ

Het afgelopen jaar schreef Willy Organ voor, na, tijdens en tussen lockdowns aan “Laat Ze Maar Branden”, een album dat wordt gekenmerkt door incoherentie en je reinste ‘goestingdoenerij’: een soort donkere maar feestelijke antithese tegen de flegmatieke quarantaine waarbinnen het is gemaakt. Het was een tijd van neerslachtigheid, zelfreflectie, lethargie en zelfmedicatie. Willy Organ schreef teksten over de vele verschillende werelden waarin hij leeft. Over waarom we persé met zoveel mogelijk moeten proberen zo lang mogelijk, zo oud mogelijk te worden op deze aardbol. Maar ook over zijn beste vriendin, want dat mens is toch ook een wereld op zichzelf. Hij schreef over sociologische en politieke thema’s, maar ook over datgene wat ons werkelijk drijft, een wereld die overal subliminaal aanwezig is en zonder dewelke we een zoutloos zwart-wit bestaan zouden lijden: Seks. In navolging van zijn debuutalbum “Jonge Plant” (2020) wou de artiest behalve tekstueel ook muzikaal zijn blik wat afwenden van de eigen navel en heeft hij geprobeerd meer evenredigheid te zoeken tussen de tekst en de muziek van elk afzonderlijk nummer. ‘Conceptueler’, zo je wil... Er was weinig behoefte om naar een muzikale samenhang te zoeken tussen de verschillende tracks. Door toe te laten dat verschillende werelden ook totaal verschillend mogen klinken, wandelt de luisteraar bij elke track een lichtjes andere kamer binnen in het Williversum.

https://www.youtube.com/@juicybill

Na het concert

DJ Frank Vander Linden

Na de geslaagde afterparty van De Mens door DJ Marcel Vanthilt, mag DJ Frank Vander linden dit jaar het concert van Arbeid Adelt! afsluiten.

http://frankvanderlinden.be/