Dinsdag 3 Januari 2023

Nordmann

Dat hun combinatie van de vrijheid van impro-jazz met de kracht van rock hen een tweede plaats op Humo’s Rock Rally 2014 zou opleveren, had niemand verwacht. Op debuut ‘Alarm’ (2015) wisten ze de power van hun performances op plaat te capteren terwijl ‘The Boiling Ground’ hen een tour van meer dan 50 optredens opleverde in België, Nederland, Duitsland en Tsjechië. Die vallen goed bij de pers; passages op Gent Jazz en Jazz Middelheim werden gelauwerd en hun optreden op Pukkelpop 2017 werd door De Standaard zelfs gebombardeerd tot tweede beste concert van het festival. Daarnaast bewijst hun status als ‘best verkopende act van V2 België’ dan weer dat het publiek mee is en ook tv-makers grabbelen graag in hun discografie (Canvas, Team Scheire).

Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, een nieuwe evolutie van Nordmann in de vorm van ‘In Velvet’, een gelaagd studioalbum dat zich als een warm deken om de luisteraar slaat en waarop rock ingeruild wordt voor elektronica. Een coherente, compact klinkende plaat waarop de persoonlijke evolutie van de aparte muzikanten en de invloed van omzwervingen bij andere projecten hoorbaar is in het geheel. Songs en melodie staan centraal, terwijl het instrumentarium werd uitgebreid met drumcomputers en synths om de meest wilde ideeën vorm te geven.

Producer Jasper Maekelberg (Faces On TV, Bazart, Douglas Firs, Hypochristmutreefuzz, Soldier’s Heart, Tsar B, Warhola, Balthazar...) – die hun debuut ook al voor zijn rekening nam - werd opgeroepen en zorgde voor structuur en overzicht binnen het vernieuwd muzikaal kader. Om het nieuw album live te kunnen spelen, zocht en vond de groep versterking; Thijs Troch (Hypochristmutreefuzz, The Milk Factory...) vervoegt Nordmann als toetsenist/gitarist. In deze nieuwe vorm is Nordmann meer dan ooit klaar om (inter)nationaal potten te breken.

LINE-UP:
Mattias De Craene - saxen (MDCIII, MATTIAS DE CRAENE, Dijf Sanders...)
Edmund Lauret – gitaar (The Milk Factory, Kosmo Sound)
Thijs Troch - synths, gitaar (The Milk Factory, Hypochristmutreefuzz...)
Dries Geusens – basgitaar (Molten Penguin, Rapidman)
synth Elias Devoldere - drums (Hypochristmutreefuzz, John Ghost, Kabas, H A S T, De Koffie Van Morgen)

https://www.nordmannmusic.com/


Programma:
17h30 Deuren open
19h00 The Christian Club
20h30 Nordmann
22h00 Dijf Sanders (DJ-set)
01h00 Einde


Voorverkoop: €25
Aan de kassa: €30

Voorprogramma

The Christian Club

The Christian club is een alternatieve band uit Brugge. Met enkel sober tokkelende gitaren gedrenkt in reverb, geruggensteund door een contrabas, creëert The Christian Club zwevende, duistere muziek. Ze vertellen een meeslepend verhaal en vermijden daarbij klassieke songstructuren. Wie goed luistert, hoort echo’s van King Krule, The Handsome Family’s Brett, Sparks of Tindersticks. Op hun prille CV prijkt alvast een eerste plaats op Soundtrack West-Vlaanderen Wat begon als sarcastische naam blijkt nu een echte 'club' te zijn, hoewel nog steeds niet christelijk.

vi.be/platform/thechristianclub

Na het concert

Dijf Sanders (DJ-set)

Multi-instrumentalist en componist David ‘Dijf’ Sanders combineert een brede mix van stijlen met een grenzeloze artistieke benadering vol multiculturele melanges. De Gentse kunstenaar heeft altijd aan verschillende projecten, samenwerkingen of producties tegelijkertijd gewerkt - de laatste tijd werkte hij samen met Warhaus, Sylvie Kreusch, Mattias De Craene's MDC III en Wim Vandekeybus (Die Bakchen - Lasst uns tanzen), om er maar een paar te noemen - maar dat belette hem niet ook om solo-platen uit te brengen. Dijf, die lid was van de (synth) popbands Teddiedrum en The Violent Husbands, wekte al spanning op met het op exotica georiënteerde 'Moonlit Planetarium' (2016), een album dat een experimenteel conflict creëerde tussen percussieve, etnische geluiden en nogal westerse beats, hier en daar aangevuld met zijn mysterieuze vocals.Na de eclectische parel Java (2017) bracht Dijf Sanders in 2020 Puja uit. Dit keer is het een wereld doordrenkt met de Nepalese, Tibetaanse, Chinese en Indiase cultuur. Na zijn reis naar Nepal heeft Dijf zijn veldopnames en indrukken gebruikt om een nieuw universum te creëren samen met drummer Simon Segers, saxofonist Mattias De Craene en sitarspeler Nicolas Mortelmans. Een geluidstrance waar monnikgezangen, eclectische beats maar ook mantra-achtige techno worden gecombineerd. Namaste! In 2021 volgde de EP Lichen met een selectie van rarities op Dijf Sanders’ harde schijf. Dijf herwerkte en compileerde zes nummers die de vorige platen niet haalden. Nostalgische composities die organische elektronica verweven met modern-klassiek.

https://dijfsanders.bandcamp.com/