Woensdag 29 December 2021

Gabriel Rios

Gabriel Rios werd geboren in San Juan, Puerto Rico en verhuisde op 17-jarige leeftijd naar België om schilderkunst te studeren aan de Luca School of Arts in Gent. Door zijn samenwerking met o.a. Jo Bogaert (Technotronic), jazzpianist Jef Neve, Kobe Proesmans (The Colorist Orchestra) en multi-instrumentalist/producer Ruben Samama, heeft Rios een reeks eclectische platen achtergelaten in een muzikale reis die hem van idiosyncratische Latin/Pop crooner (Ghostboy) naar introspectieve singer songwriter (This Marauder's Midnight), naar reconstructie van oude latin klassiekers met zijn laatste plaat Flore heeft gebracht.

Flore, Gabriel Rios' 5de studio album, is een lofzang aan de muziek van Latijns Amerika en de Caraïben. Meer specifiek gaat het om songs die teruggaan tot de jeugd van zowel zijn vader als zijn grootvader; songs die zij hem graag hadden horen zingen. Het is een onstuimig brouwsel dat tegelijkertijd nostalgisch en iconoclastisch is in de herontdekking van een muzikale hemisfeer die Rios twee decennia geleden achterliet toen hij Puerto Rico verliet voor Europa. Maar Flore is niet alleen maar een eerbetoon aan oude latin klassiekers door trouw te blijven aan de arrangementen en instrumentatie van de Nuyorican salsa uit de jaren zestig of de oudere populaire ballades uit de Mexicaanse en Cubaanse bohemia. Het is een latin album gemaakt in afzondering en ballingschap, niet alleen omdat het werd geboren tijdens de pandemie van vorig jaar, maar omdat het Rios vindt die vanuit de verte terugkijkt, misschien voor de eerste keer, naar wat er nog over is van zijn verleden en zijn wortels.

http://www.gabrielrios.com/


Programma:
17h30 Deuren open
19h00 Emmy d’Arc
20h30 Gabriel Rios
22h00 DJ
23h00 Einde


Voorverkoop: €20
Aan de kassa: €25

Voorprogramma

Emmy d’Arc

“De wereld verandert een beetje als je naar muziek luistert”. Wie zangeres en gitariste Emmy d’Arc één keer aan het werk ziet, weet perfect wat ze bedoelt. Emmy groeit op met muziek. Ze zingt doodgraag, op de eerste plaats covers van haar favoriete artiesten. Dat zijn geen popsterren, maar halfgoden als Bruce Springsteen, Eddie Vedder en Johnny Cash en grootse vrouwen als Sinéad O’Connor en Dixie Chicks. De nummers die ze online post worden volop gedeeld. Emmy grijpt elke kans om live op te treden. Als ze maar kan spelen. Elke performance opent nieuwe deuren, haar agenda loopt aardig vol. De ontwapenende girl next door, die liever thuis rondhangt dan dat ze naar fuiven gaat, is onherkenbaar wanneer ze het podium opstapt. Een ‘kleine’ set bestaat niet. Elke keer verrast ze met haar doorleefde, volle stem. Elke keer eist ze alle aandacht op. En elke keer laat ze haar gitaar werken tot er snaren springen en haar vingertoppen bloeden. De 24-jarige Emmy mag dan een nuchtere Limburgse zijn, achter haar meisjesachtige glimlach schuilt een perfectionist vol ambitie. Het is dan ook geen toeval dat haar naam een ode is aan de onverzettelijke Franse heldin Jeanne d’Arc.

https://www.instagram.com/emmydarc/