La boucle d'Hilbert


La boucle d'Hilbert (2018) by Faoud Bouchoucha

La boucle d'Hilbert bestaat uit een glazen cilinder gevuld met poeder en onderworpen aan een continue rotatie. Het is een zich herhalende reactie die echter nooit identiek is. De kunstenaar vergelijkt deze beweging met de accumulatieve lussen van transcendentale muziek. Een bergachtige oppervlakte vormt en hervormt zich onophoudelijk.

image Fouad Bouchoucha, ° 1981, Marseille, Frankrijk
Woont en werkt in Marseille, Frankrijk

Opleiding:
2010: Postgraduaat, Academie voor Schone Kunsten, Lyon, Frankrijk
2007: Master, Hogeschool voor de Schone Kunsten, Marseille, Frankrijk
2005: Bachelor, Hogeschool voor de Schone Kunsten, Marseille, Frankrijk

Fouad Bouchoucha's werk verwijst niet vaak naar de kunstgeschiedenis, maar wel naar de wereld van de muziek en het geluid. "Men zou zijn oeuvre beter begrijpen door het hoofd in een geluidsinstallatie te steken."

Zo focust hij in zijn oeuvre onder andere op autotuning en de creatie van de illusie van snelheid die hiervan het gevolg is. De installatie van eigenaardige geluidssystemen dragen bij tot het ontstaan van deze snelheidsillusie; deze systemen in acht getunede auto's werden door Bouchoucha nauwkeurig onderzocht.

Zijn totale oeuvre kan gezien worden als een iconografie van geluidskracht, een ontwikkeling van een repertoire van vormen die gecreëerd worden door geluid. Hij voert een onderzoek naar de limieten van de muzikale kracht en brengt het potentieel van geluid in beeld zonder geluid zelf te gebruiken. Zijn bevindingen uit hij zowel via installaties als performances.