Thomas Huyghe, die een opleiding volgde aan de Academie en Sint-Lucas te Gent, schildert in het begin van zijn carrière voornamelijk figuratief en op doek. Maar de klassieke manier van schilderen op het platte en klassieke rechthoekige vlak bood hem op een gegeven moment geen voldoening meer. Het kader begrensde te letterlijk en figuurlijk de reikwijdte van zijn kijk op de wereld. Twee jaar stopt hij met schilderen.
Gaandeweg ontdekt hij een nieuwe manier om zijn verhalen weer te geven. Hij experimenteert met maquettes en komt geleidelijk uit bij een driedimensionale drager voor zijn schilderijen. Dit blijkt voor hem de ideale constructie die de dialoog aangaat met de ruimte en er een extra inhoudelijke dimensie aan geeft. Het zijn beelden uit de reclamewereld en billboards die hem fascineren en zich opdringen. Deze afbeeldingen verwerkt hij digitaal en schildert hij op soms meer dan levensgrote, geometrische constructies die specifiek in de ruimte worden opgesteld. Je herkent jonge, dynamische en viriele personages die de wereld van de glamour en de reclame bevolken. Een wereld waarin alles onberispelijk lijkt en het motto "the sky is the limit" geldt. Thomas Huyghe onderzoekt, registreert en typeert het prototype van mooie mensen en maatschappij. .
Met de Thorazine Sunrise-installatie speelt hij een spel met de perceptie. We zien een vijftal 'luchtbellen' waarop uitbundig lachende gezichten zijn afgebeeld. Ze lijken vrolijk en blijmoedig maar als men blijft kijken wordt de lach grimmig. Doordat hij de digitaal bewerkte gezichten op een bolle drager heeft geschilderd worden hun gelaatstrekken gemanipuleerd naar een onnatuurlijke lach en een extatische blik in het oneindige. De titel vertelt meer en verwijst naar het antidepressivum Thorazine, een geneesmiddel dat mensen in een tijdelijke kunstmatige roes van normaliteit brengt. .
Zo lijkt het dat de geschilderde figuren op de koepels gevangen zitten in een cocon van schijnbaar geluk, gemanipuleerd en geïndoctrineerd door een maatschappij die perfectie voorspiegelt. Door een bolle spiegel op een van de koepels te plaatsen wordt het spel van bespiegeling en reflectie nog meer uitgedaagd. .
Thomas Huyghe biedt ons een mogelijkheid om op een andere manier na te denken over werkelijkheid en schijn.
Over het kunstwerk
Over de kunstenaar
Thomas Huyghe °1971, Brugge, België
Thomas Huyghe, Woont en werkt in Gent, België - www.thomashuyghe.com
Opleiding:
1989-1993: Hoger Instituut voor beeldende kunsten Sint-Lucas Gent, België: Grafisch Ontwerp
1993-1996: Hogeschool Gent, departement Sint-Lucas Gent, België: Schilderkunst
2000-2001 Hogeschool Gent, departement Academie Gent, België: Mixed Media
Thomas Huyghe, schilder en beeldhouwer, werkt met de oppervlakte van dingen: zijn taal kan een voorzichtig gestileerde grijns weergeven of een gelaagde structuur van meanderende associaties of veronderstellingen bieden. Als kunstenaar is hij sterk overtuigd van de potentiële soberheid van een afbeelding, los van het belang van detail. Afbeeldingen van het openbaar domein zijn zo alomtegenwoordig dat ze bijna doorzichtig of uitwisselbaar worden, maar bij Thomas Huyghe worden ze toch menselijk door de manier waarop ze geïntegreerd zijn in zijn objecten. Zijn verfijnde handwerk, met aandacht voor afwerking en detail, combineert herkenbare afbeeldingen en tekens die resulteren in een beeldtaal die afstoot maar tegelijk ook aantrekt.