Over het kunstwerk

image

WARSUBEC is de naam van twee, in hoogglans gele identieke, maar gespiegelde raamwerkconstructies die te zien zijn op de daken van de Zebrastraat. De monumentale beeldhouwwerken hebben elk een lengte van 12 m lang bij 6 m breed en ruim 3 m hoog. De constructies zijn uit één stuk gemaakt, en werden met een speciaal konvooi vanuit Venlo, Nederland, en onder speciale begeleiding in de nacht van 28 op 29 juli 2009 naar de Zebrastraat gebracht. De officiële inauguratie van WARSUBEC door ere-conservator Jan Hoet vond plaats op 23 september 2009.

Karakteristiek is dat Ervinck nooit een tastbaar schaalmodel van WARSUBEC maakte, maar het werk volledig op computer heeft ontworpen. In het proces van het virtuele naar het werkelijke en van abstractie naar uitbeelding, was de productie op ware grootte al onmiddellijk de volgende stap. Het werk werd vervaardigd in samenwerking met een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in commerciële sculpturen voor attractieparken. Het geraamte is gemaakt van multiplex en vervolgens bedekt met polyurethaanschuim en gepolijst door een machine, die Ervinck speciaal voor dit werk ontwikkelde. Daarna kwamen er drie lagen polyester en een buitenlaag van glasvezel, die met de hand werd gepolijst - waardoor er een element van vakmanschap aan het hightech-ontwerp werd toegevoegd. Twaalf vakmensen werkten drie maanden lang onder toezicht van de artiest, en creëerden één van de grootste kunstwerken van België.

Zoals bij veel van Ervincks creaties is het moeilijk om een beknopte beschrijving voor WARSUBEC te geven, omdat er zo veel connotaties mee verbonden zijn. WARSUBEC is duidelijk een net- of mazenstructuur, maar het lijkt ook enigszins op de vroegere koraalstudies van de artiest. Ervinck is gefascineerd door koralen omwille van hun complexe, potentieel oneindige vormen, die enkel met behulp van een computer kunnen worden gerecreëerd.

In tegenstelling tot de meeste architectuur die met behulp van computers wordt ontworpen, werd de vorm van WARSUBEC niet gegenereerd door een programmeertaal. In de plaats daarvan werd het raamwerk, net als de blobby leegtes, door Ervinck met de hand vormgegeven, en gebruikte hij enkel een programma om de ronde randen glad te maken. WARSUBEC is op elke mogelijke manier een hybride: sculptuur en structuur, blob en doos, functie en vorm, fictie en realiteit. Nick Ervinck is erin geslaagd een brug te slaan tussen een hedendaags ontwerp en de historische architectuur van de Zebrastraat.