Over het kunstwerk

image

Dominique Sarraute, dochter van Nathalie Sarraute, Franse schrijfster van Russische origine, is gepassioneerd door industriële techniek. Oorspronkelijk schilder en fotografe, stelt ze sinds geruime tijd haar artistiek talent in dienst van de grote namen in de industrie om hun producten te sublimeren. Met een onvermoeibaar enthousiasme toont Sarraute ons het andere leven van de industriële objecten, wat hen een rijke en gekleurde verbeelding geeft, mysterieus en psychedelisch, die hun banaliteit of functie als accessoire verwerpen.

Het begon met een poster van een elektrische batterij die ze opmerkte tijdens het wachten in een metrostation. Deze batterij zag er levenloos, plat en depressief uit. Sarraute, die met het oog van een kunstschilder naar voorwerpen kijkt, wou deze massaproducten in een andere ruimtelijke context plaatsen en ze zo de kans geven hun kwaliteiten en dynamiek naar voren te brengen en hun banaliteit af te schudden. Sarraute heeft aandacht voor details, maar dit zonder de objecten van hun identiteit te beroven. Het inzoomen op een detail creëert een geheel nieuw universum.

De thematiek: industriële massaproducten, bedoeld om gebruikt en niet om bekeken te worden. Deze louter utilitaire functie geeft ze hun extreme strengheid, nauwkeurigheid. Het object is volkomen duidelijk, herkenbaar, maar als herschapen, met een nieuw leven. Het object verwijst enkel naar zichzelf. Ze tracht de objecten weer te geven op een andere manier, ze een andere realiteit te geven, opdat de kijker ze anders zou interpreteren en hun schoonheid erin zou kunnen ontdekken.