XYZ Lounge


XYZ Lounge (2017 - 2018) by Didier Faustino

Over het kunstwerk

"De XYZ Lounge is een kruispunt, een ruimte waar paden elkaar kruisen. Het is het centrale punt voor uitwisselingen tussen de bezoekers van het conferentiecentrum van de Zebrastraat in Gent. Het stelt de hedendaagse concepten van gezelligheid en lichamelijkheid in vraag. Hoe kan men, in een tijd waarin sociale, seksuele en genderidentiteiten veranderen en in vraag worden gesteld, een neutrale en sensuele ruimte aanbieden, een ruimte die geen sociale stempel drukt en geen enkelvoudige identiteit heeft?" Zo vat Didier Faustino het nieuwe concept samen.

"De architecturale ingreep in de XYZ Lounge, met een oppervlakte van 360 m², heeft tot doel het gebruik en de volumes van de publieke ruimtes opnieuw te definiëren: de inkomhal, de middenbeuk en de bar, de zijruimtes en de mezzanines die leiden naar de conferentiezalen en vergaderzalen. Een op maat gemaakte metalen constructie legt de ruimte een nieuwe begrenzing op, en ondersteunt de binnenwanden en -plafonds die zijn aangebracht: stucwerklijsten, marmeren panelen, textielplafonds, verlichtingsoppervlakken en houtbekledingen.

De lounge overspant drie ruimtes vanaf de ingang: een open ruimte aan de linkerkant, voor cocktails en avondfeesten met een DJ met een projectiescherm, een aangrenzende bar onder de middenbeuk, en een kleinere open ruimte aan de rechterkant met toegang tot het buitenterras.

Het meubilair, speciaal ontworpen voor deze ruimtes, bestaat uit vaste elementen gemaakt van marmer (toonbank, eilanden en hanglampen), uit hoge tafels en stoelen (gelakte stalen buizen, marmeren oppervlakken, leren stoelen) en uit een reeks rotatiegegoten stoelen in polypropyleen.

De XYZ Lounge is opgevat als een tussenruimte die een nieuwe vorm van lichamelijkheid en identiteit biedt, een ruimte van convergentie en interactie waar de tijdelijkheid wordt opgeschort. Het is een ruimte die bevorderlijk is voor fysieke trajecten en een bepaalde vorm van erotiek, met de bar in het centrum ervan, de plaats van verbinden en ontkoppelen, het verankeringspunt waar mensen komen en gaan.

Het marmer, het stucwerk en de stof, allemaal zuivere materialen, brengen de kennismakingen die gedaan zijn in de nevenruimtes pas goed op gang, en creëren een omhulsel waarin de verschillende toonaarden appelleren aan onze vleselijke sensualiteit.

De XYZ Lounge, die zich bewust is van deze dualiteit, projecteert ons in een romantiek van science fiction, die overgaat in een onbekende en toch vertrouwde plek elders."

Didier Faustino

Over de kunstenaar

image Didier Fiúza Faustino, Woont en werkt in Parijs en Lissabon - www.didierfaustino.com

De Franse kunstenaar en architect Didier Faustino werkt aan de relatie tussen lichaam en ruimte.

Hij begon zijn loopbaan op de grens tussen kunst en architectuur van zodra hij in 1995 afstudeerde.

Zijn benadering is veelzijdig, gaat van installatie tot experiment, en omvat het creëren van zowel subversieve werken als ruimtes die bevorderlijk zijn voor de aanscherping van onze zintuigen.

Na zes jaar les te hebben gegeven aan de AA School of London (Diploma Unit 2) en twee jaar (2015 en 2016) te hebben gewerkt als hoofdredacteur van het Franse tijdschrift CREE voor architectuur en ontwerp, wijdt Didier Faustino zich nu volledig aan architectuur (projecten in Mexico, Costa Rica, België, Portugal en Frankrijk) en kunst (installaties en tentoonstellingen in Wenen, Genève, Lissabon, Los Angeles).