Wind Sketch


Wind Sketch (2013) by Ned Kahn

Over het kunstwerk

Ned Kahn creëert werken die de onzichtbare krachten van de natuur visualiseren door meer bepaald de luchtverplaatsing bij wind aan te wenden om kleine metalen onderdelen in beweging te brengen. De auteur bestempelt deze werken als 'detectoren', aangezien ze op een analoge manier werken als bijvoorbeeld detectoren op elektronische telescopen en andere wetenschappelijke instrumenten die de effecten van onzichtbare krachten visueel vertalen. De ongeziene patronen van de wind zijn complex en betoverend. Het psychologisch effect ervan is hetzelfde als bij het observeren van vuur, of van golven op het wateroppervlak, of van hoge grashalmen die meebewegen met de wind. De sculptuur vangt wind en zonlicht en werd geïnstalleerd aan de achterkant van de Zebrastraat site, op het atrium van New Zebra.

Eén van de paradoxale eigenschappen van sommige van de meer recente windsculpturen is dat ze meer schijnen te tonen naarmate men ze observeert vanop een grotere afstand, aangezien de individuele bewegende plaatjes als het ware samensmelten om de verborgen patronen van de wind weer te geven.

Het kunstwerk wordt volledig aangedreven door de wind. Het zonlicht, de wolken, de omliggende gebouwen of de nachtelijke verlichting worden weerkaatst door de plaatjes die bewegen onder invloed van de luchtverplaatsing, en het kunstwerk wordt op die manier eigenlijk een verlengde van de hemel.

Het is de bedoeling van de kunstenaar om een werk te creëren dat permanent verandert, van dag tot dag, mee met de seizoenen, en dat onlosmakelijk is verbonden met de atmosfeer, die onzichtbare substantie die alle leven mogelijk maakt, ook het onze. De pixelachtige structuur van het door de wind bewegende oppervlak is ook een verwijzing naar hoogtechnologische computeranimaties, hoewel de gebruikte technologie zeer eenvoudig is, en eigenlijk niet meer omvat dan een set kabels en plaatjes.

Over de kunstenaar

image Ned Kahn, Woont en werkt in Sebastopol, Californië, Verenigde Staten - www.nedkahn.com

Opleiding:
1982: B.A., Environmental Studies, Universiteit van Connecticut, Storrs, CT, Verenigde Staten

Sinds meer dan twintig jaar creëert Ned Kahn grote openluchtkunstwerken, die het publiek meer bewust willen maken van de natuurlijke fenomenen rondom ons. Door gebruik te maken van 'materialen' zoals water, wind, mist en licht, schept hij rustgevende oases in een stedelijke omgeving, plaatsen waar de mens zich verbonden kan voelen met de sterke natuurkrachten. Het is zijn bedoeling om de grenzen te doen vervagen tussen kunst, wetenschap, architectuur en natuur.

Zijn monumentale installaties zijn te zien op bijna alle continenten zoals in Australië, Verenigde Staten, Singapore, Nederland, Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland.

Zebrastraat - Vaste Kunstwerken - Wind Sketch by Ned Kahn