Interweave


Interweave (2012) by Masashi Echigo

Over het kunstwerk

Interweave is een multimediaal werk van in elkaar verweven internetkabels met een oorspronkelijke lengte van 70 meter verbonden aan een router met internetverbinding. De in elkaar verweven internetkabels zijn gemaakt in een bepaalde knoopvorm die zeer populair was bij kinderen in de jaren zestig en we nog steeds kennen onder de noemer scoubidou.

Het knopen van de dikke kabels is een intensieve handeling die concentratie en precisie vergt. De enscenering en schikking van de kabels en de knoop is niet onwillekeurig en wordt specifiek belicht. De kunstenaar tracht telkens nieuwe verhalen op te roepen door de materiaalkeuze of de setting van zijn sculptuur. Symbolisch verwijst en herinnert het de inwoners van Gent aan de gebeurtenis in 1539 waarbij de eigenzinnige Gentse notabelen door Keizer Karel vernederd werden tot het dragen van een strop. Ze weigerden zich neer te leggen bij de buitenproportionele eisen van de vorst. De strop staat in Gent symbool voor weerstand tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit. Jaarlijks wordt deze gebeurtenis herdacht door stroppendragers die de geuzennaam met fierheid dragen.

Interweave vat de idee samen van connectie, verbondenheid in een grensoverschrijdende en crossmediale context.

Over de kunstenaar

image Masashi Echigo °1982, Toyama, Japan
Woont en werkt in Berlijn, Duitsland en Shodoshima, Japan. - www.masashiechigo.com

Opleiding:
2009-2010: HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten), Gent, België
2007: M.B.A. (Architecture), Musashino Art University, Tokyo, Japan

Tijdens de inhuldiging van Interweave op 2 februari 2012 door Masashi Echigo was er tevens een toonmoment van kunstenaars Colin Waeghe, Rinus Van de Velde, Steven Baelen, André Catalão en Lara Dhondt. Ze studeerden samen met hem aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten HISK te Gent. Als teken van vriendschap exposeren ze voor deze gelegenheid in de Zebrastraat onder de noemer "Masashi and his Friends".
Sinds 2008 woont en werkt Masashi Echigo voor langere tijd in Europese steden. Elke ervaring wordt voorgesteld door individuele installaties die ruimtelijk en emotioneel verbonden zijn aan hun context. Deze installaties staan in dialoog met elkaar. Zijn werk was reeds te zien in Dublin Contemporary 2011, Dublin (2011); HIAP Cable Gallery, HIAP, Helsinki (2011); The National Gallery of Modern & Contemporary Art, Rome (2010); BE-PART Platform voor actuele kunst, Waregem, Belgium (2010); Factory Kunsthalle, Krems, Austria (2009).