Over het kunstwerk

image

De serie Origin of the Beginning van Levi van Veluw bestaat uit foto's, installaties en video's waarbij hij vertrekt van herinneringen uit zijn kindertijd en deze thematisch en verhalend laat ontwikkelen tot een eigen zelfportret.

In een ruimte zitten 5 personen aan een tafel. Deze personen zijn Levi Van Veluw, zijn vader, moeder, broer en zus. De ruimte is ingericht als een levensgrote installatie (4m × 2,5m × 2,5m) waarin alles, inclusief de familieleden, omhuld zijn met 20.000 donkerbruine bruine blokjes zonder enige digitale manipulatie.

Op het eerste zicht lijkt iedereen rustig te zitten aan tafel, het beeld van een perfect familieportret. Toch is deze figurengroep geplaatst in een abstracte omgeving, onherkenbaar en daarom ver verwijderd van de realiteit. Gedimd en eerder donker van toon licht geeft dit werk een claustrofobische, sombere aanblik en straalt het een sfeer van eenzaamheid uit.

De vervelende stilte en donkere sfeer geven de oncomfortabele spanningen en emoties bloot. De eindeloze herhaling van houten blokjes staat voor van Veluws pogingen om controle te krijgen over zijn eigen positie binnen de familiestructuur. Van Veluw plande deze reünie na een jarenlange scheiding tussen de gezinsleden.