Origin of the Beginning


Origin of the Beginning (2012) by Levi Van Veluw

Over het kunstwerk

De serie Origin of the Beginning van Levi van Veluw bestaat uit foto's, installaties en video's waarbij hij vertrekt van herinneringen uit zijn kindertijd en deze thematisch en verhalend laat ontwikkelen tot een eigen zelfportret.

In een ruimte zitten 5 personen aan een tafel. Deze personen zijn Levi Van Veluw, zijn vader, moeder, broer en zus. De ruimte is ingericht als een levensgrote installatie (4m × 2,5m × 2,5m) waarin alles, inclusief de familieleden, omhuld zijn met 20.000 donkerbruine bruine blokjes zonder enige digitale manipulatie.

Op het eerste zicht lijkt iedereen rustig te zitten aan tafel, het beeld van een perfect familieportret. Toch is deze figurengroep geplaatst in een abstracte omgeving, onherkenbaar en daarom ver verwijderd van de realiteit. Gedimd en eerder donker van toon licht geeft dit werk een claustrofobische, sombere aanblik en straalt het een sfeer van eenzaamheid uit.

De vervelende stilte en donkere sfeer geven de oncomfortabele spanningen en emoties bloot. De eindeloze herhaling van houten blokjes staat voor van Veluws pogingen om controle te krijgen over zijn eigen positie binnen de familiestructuur. Van Veluw plande deze reünie na een jarenlange scheiding tussen de gezinsleden.

Over de kunstenaar

image Levi Van Veluw °1985 Hoevelaken, Nederland
Levi Van Veluw, Woont en werkt in Arnhem, Nederland - www.levivanveluw.com

Opleiding:
2003-2007: ARTEZ Instituut voor Beeldende Kunst, Arnhem, Nederland
2006: Atelier Erwin Olaf Springveld, Amsterdam, Nederland
2009-2010: Docent, Departement Fotografie, Willem de Kooning Academie, Rotterdam, Nederland

De fotoseries van Levi Van Veluw zijn allemaal zelfportretten, getekend en gefotografeerd door de kunstenaar zelf: een solistisch proces. Zijn werken manifesteren zich als elementaire overdrachten waarbij hij het gezicht modificeert tot een object. Het werk dat je ziet is daarom geen portret, maar een informatief beeld van kleur, vorm, textuur en inhoud. Het beeld bevat de geschiedenis van een kort creatief proces waarbij de kunstenaar beweegt tussen de entiteit van subject en object. Door een bekend element zoals een ballpointlijn in een nieuwe context te plaatsen, ontstaat er een verwarrend conflict tussen de normale associaties met het object en de nieuwe waarde die het object heeft gekregen in zijn vernieuwde context. De auteur en het object van deze elementaire overdrachten, Levi van Veluw, verklaart zijn methode als volgt: "Ik zit voor de spiegel met diverse objecten en ideeën. Die dag, zal het proces vorm krijgen en ik creëer een nieuw object die mij op dat moment interesseert".

Zebrastraat - Vaste Kunstwerken - Origin of the Beginning by Levi Van Veluw