Éléphant


Éléphant (2013) by Vincent Cunillère

Over het kunstwerk

De foto is een herinnering aan de voorbijgegane tijd. De originele foto heeft een tijdje buiten gestaan zodat regen, wind en zon hun sporen konden achterlaten. Van zodra deze de juiste impressie had, heeft de fotograaf het gefixeerd als een pastel.

De afbeelding staat in relatie met onze angsten en onze fobieën. Dit werk kan ons bewust maken van het verstrijken van de tijd en doet ons weer nadenken over het verdwijnen, het vervagen, de vergeetachtigheid. De olifant is onderdeel van een dierenreeks over de toekomst van diersoorten.
De keuze voor de afbeelding van de olifant en de plaats is niet toevallig. New Zebra ligt tegenover de Dierentuinlaan, tussen de Olifantstraat en de Zebrastraat, laan en straten met dierennamen die ons herinneren aan de Dierentuin die eind 19de eeuw in het nabije Muinkpark menig bezoeker trok, maar roemloos is verdwenen.

Over de kunstenaar

image °1964, Sète, Frankrijk

Vincent Cunillère is voornamelijk bekend als fotograaf van beroemde Franse kunstenaars. Hij maakte zijn debuut in 1992 met een portrettenreeks van César, Claude Viallat, Zao Wou-Ki, Arman en Soulages in het Franse magazine Paris-Match. Cunillère: "Ik trok er vaak op uit om hedendaagse kunsttentoonstellingen te bezoeken, maar ik zag nooit een foto van de kunstenaar. Maar toen ik naar een tentoonstelling ging van fotograaf Lucien Clergue over Picasso, zag ik enkel fotoportretten en geen enkel kunstwerk van Picasso. Van daaruit is het idee gegroeid om foto en schilderij te verenigen".
Hij fotografeert kunstenaar in hun atelier, en die schildert dan op de foto. De schilder Pierre Soulages (°1919) volgt hij al sinds 1992: hij heeft meerdere foto?s gemaakt van hem en van verschillende belangrijkere evenementen zoals in 2007 het Musée Fabre, in 2009 MNAM en in 2005 en 2014 het Musée Soulages-project. In 2013 exposeerde hij L?atelier de Pierre Soulages in de Chapelle du Château Royal de Collioure, alsook Duos d?ateliers in het Musée Paul Valéry te Sète, Frankrijk.
Naast foto's van kunstenaars maakte hij ook meerdere artistieke fotoreeksen zoals « Fleurs », « Bis-Arts », « Horizons », « Vagues ». De foto van de olifant maakt deel uit van de reeks "Désimpressions".