van 01/04/2019 tot 28/04/2019

Tentoonstelling: Lies Caeyers

Lounge gratis

Het oeuvre van Lies Caeyers wordt gevormd door een aaneenschakeling van pogingen zich te verzetten tegen dood en verval. Met een reeks experimenten op haar eigen menselijke vorm zoekt ze manieren om zichzelf te overleven. Het kan gezien worden als een praktijkstudie om de mensheid in zijn totaliteit te conserveren. Enkele aspecten uit de medische wetenschap zijn terugkerende elementen in haar werk. Er worden vaak tegenstrijdige elementen samengebracht zoals leven vs. dood en schoonheid vs. misvorming.

De verzameling objecten van het project Kabinet, opgesteld in de vitrine, bestaat uit souvenirs van persoonlijke ervaringen van de kunstenaar. Dankzij de nauwkeurige rangschikking krijgt elk object een wezenlijke plaats en vervolgens ook betekenis. Met het zorgvuldig bewaren en uitstallen van deze privécollectie aan herinneringen zoekt de kunstenaar opnieuw een manier om vast te houden aan het verleden. Het geheel vormt een eigenaardig soort zelfportret.

Aan de muren op de eerste verdieping worden de Kamerstukken getoond. Dit is een reeks van 11 omkaderde deelverzamelingen van Kabinet met elk een eigen verhaal.

"Welke materialen kunnen dienen? Welke technieken kan men inzetten? Kabinet toont een verzameling van studies, testen en inzichten die in een semi-wetenschappelijke, bijna klinische context worden gepresenteerd. Kijkend naar deze collectie objets trouvés en creaties, worden we onweerlegbaar geprikkeld in ons associatieve
vermogen, wordt er appel gedaan op onze (private) herinneringen, onze eigen obsessies en gevoeligheden. Niets daarvan wordt uitgesproken, maar gewoon ‘getoond’. De kunstenaar hanteert daarbij tegenstrijdige methodieken. Ze is gefascineerd door zowel high tech als ambacht, orde en chaos. Ze hecht belang aan
perfectie maar staat tegelijkertijd open voor de schoonheid van de mislukking."
- uit de tekst ‘Lies Caeyers - Kabinet’, Mieke Mels, 2015