Afscheid van Alain Liedts - 2023

Op 11 Mei 2023 namen we afscheid van Alain Liedts (°1947).

Alain Liedts was de bezieler van het project Zebrastraat en samen met zijn echtgenote de drijvende kracht achter de Stichting Liedts-Meesen. Zijn inventiviteit, vastberadenheid, generositeit, ondernemingszin en interesse in mensen maakten van Alain Liedts een gewaardeerd persoon voor velen. We gedenken hem met veel respect.

Alain Liedts professionele carrière lag in het domein van de nieuwe technologieën, de informatica en de telecommunicatie. Zijn bedrijf, Bureau van Dijk, was in 1987 het eerste ter wereld dat de Cd-rom heeft ontwikkeld. Deze techniek werd wereldwijd verspreid en gecommercialiseerd. Twintig jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf en richtte samen met zijn echtgenote, Françoise Meesen, de Stichting Liedts-Meesen op. Het echtpaar bouwde doorheen de jaren een uitgebreide kunstcollectie uit. Ze kochten werken aan van kunstenaars uit binnen- en buitenland, van jong en onbekend tot klinkende namen als Panamarenko en Bill Viola. Vanuit die passie ontstond het idee voor een plek waar kunst en economie samenkomen en elkaar versterken. Deze plek vonden ze in Zebrastraat.

Het gebouw, dat oorspronkelijk bekendstond als ‘de Cirk’ werd ontworpen door architect Van Rysselberghe voor textielarbeiders en door Alain Liedts van de verloedering gered. Samen met architect Marnix Verstraeten werd de site gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Er werd ruimte gecreëerd voor woningen, events en tentoonstellingen. Het project Zebrastraat steunt dan ook volkomen op de combinatie van deze drie pijlers: ontmoeten - cultuur - wonen.

Omdat de formule voor de uitbating van het oorspronkelijke gebouw zo succesvol was, werd er al snel aan uitbreiding gedacht. Met New Zebra en The Elephant werd de site verruimd volgens dezelfde principes.

Zo is Zebrastraat uitgegroeid tot een bruisende ontmoetingsplek voor evenementen, congressen, vergaderingen en tal van culturele activiteiten, omringd door een indrukwekkende kunstcollectie. Net deze kruisbestuiving maakt van Zebrastraat een unieke plek in Gent.

Zijn levenswerk in Zebrastraat wordt nu verdergezet door zijn echtgenote Francoise Meesen en zijn zoon Lawrence Liedts.