TZ (Twilight-Zone) en TAF (The Addams Family) (2014)


TZ (Twilight-Zone) en TAF (The Addams Family) (2014) (2014) by Peter Bracke

Over het kunstwerk

In Theatre of Magic toont Bracke beelden die hij met een camera obscura heeft genomen binnenin flipperkasten. TOM is een roadshow bestaande uit een installatie waarin een flipperkast centraal staat. Daarnaast foto's van interieurs van wat opera's, theaters en cabarets lijken, maar ook stadsbeelden die de kijker doen wegdromen in pseudo-futuristische scenes. De kijker wordt uitgenodigd uit te maken waar en op welke manier de beelden zijn gerealiseerd. Bracke is sinds zijn kindertijd altijd een fervent flipperaar geweest en neemt nog steeds deel aan belangrijke kampioenschappen.

Over de kunstenaar

image Peter Bracke °1957, Gent, België
Peter Bracke, Woont en werkt in Gent, België - www.peterbracke.com

Opleiding:
2006-2011: Academie voor Beeldende Kunsten Gent, België: Fotografie
2011-2013: Academie voor Beeldende Kunsten Gent, België: Fotografie specialisatie

Peter Bracke is homo ludens - een spelende mens. Hij zoekt in zijn kunst op frivole wijze de grenzen op tussen media. Het onderzoek brengt hem van de schilderkunst naar video-art waarbij zijn werkwijze teruggaat naar de oorsprong van de fotografie.

Hij onderzoekt het medium fotografie in zijn beeldende en plastische aspecten. Wat maakt fotografie verschillend van bv. schilderkunst en wat zijn hun raakpunten? Op deze kruispunten markeert hij zijn visie. De relatie tussen onderwerp en de drager waarop geprint wordt is belangrijk. De textuur van onvermoede materialen leidt ons weg van het exacte en brengt ons in de verleiding van het exotische.

Een citaat van de Franse Nouvelle-Vague kineast Jean-Luc Godard is hier op zijn plaats: "Il faut confronter les idées vagues avec des images claires", als we stellen dat Peter Bracke deze gedachtegang omdraait.

Uitgaande van "idées claires - images vagues" gaat de kunstenaar zijn ideeën goed definiëren en een klare boodschap ontwikkelen. De beelden anderzijds blijven vaag, etherisch en mystiek - de kijker kan zelf de tocht ondernemen en blijft zodoende verrast - zijn ogen worden niet gestuurd.

De inhoud is geëngageerd maar tevens gevoelig en esthetisch.