van 29/03/2019 tot 14/04/2019

Tentoonstelling: Linas Jusionis - STACKS, PLANTS AND PLAINS

Tentoonstellingsruimte gratis Wo. - Zo. : 14:00 - 18:00

De titel van de tentoonstelling, “STACKS, PLANTS AND PLAINS” helpt een stemming te scheppen zoals dat van een roadtripfilm en refereert naar landschapselementen, als terugkerende motieven in het werk van de kunstenaar.
Onsamenhangende landschappen met onduidelijke betekenissen gaan over in een reeks zonder enige logica, misleidend in zijn esthetische zwijgzaamheid en een vreemde nostalgische gemoedstoestand overdragend.
De terugkomende landschapselementen lijken betekenis te krijgen en beginnen te werken als stijlfiguren.
Alhoewel elk motief afzonderlijk iets specifiek betekent, doen al deze motieven samen zich voor als bepaalde lustobjecten.
De schilderijen van Jusionis worden gekenmerkt door een mature consistentie : een mysterieus visueel uitzicht gevormd door minimalistische middelen, balancerend tussen observeren en geobserveerd worden, (niet) tonen en (niet) zien.
Onverwachte, intrigerende oplossingen in de vorming van de geschilderde ruimte en gesofisticeerde kleurschakeringen onthullen een bewuste voorkeur voor pure visualiteit en ervaring, die van nog groter belang voor de kunstenaar zelf zijn.
“Ik vind pure visualiteit, ongelinkt aan enige vorm van betekenis, meer en meer aantrekkelijk omwille van zijn authenticiteit, maar ook verlangen naar verbeelding.
Anderzijds ben ik altijd geïnteresseerd geweest in een beelddualiteit wanneer het sprakeloos kan blijven en tegelijkertijd interpretatie kan provoceren. Deze dualiteit is de hoeksteen wanneer men denkt aan een beeld.
Elke geschilderde oplossing van mij ontstaat als een reactie van een of andere vorm, soms uitweidend over de bijbehorende associaties, en soms in een poging ze helemaal te vermijden, met als streefdoel de kijker te ontroeren met pure visualiteit”, zegt Jusionis.
In zijn recentere werken gaat de kunstenaar naar een harder beeld en zijn dubbele waarheid: bij het afbeelden van iets of bij de bewering iets te zijn trekt het geschilderd zicht ook de attentie naar zichzelf toe, t.t.z. een uitnodiging tot het genieten van een illusie voor het oog en het gevoel en die onverwachte trucs uithaalt in de verbeelding van de kijker.
De voorwerpen die men ziet in de ruimtelijke uitgestrektheid van de schilderijen, schijnen uitdrukkingen te zijn van het libido van de kunstenaar, uitbarstend in een steriele, strikt georganiseerde en esthetische ruimte.
Een schilderij is de realisatie van de wens naar verbeelding van de kunstenaar en een offensieve ruimte van spanningen, verschillende gemoedstoestanden en betekenissen.


Linas Jusionis is geboren in 1986 en studeerde aan de kunstacademie van Vilnius van 2007 tot 2011, waar hij een bachelor behaalde. In 2011 gradueerde hij met een Master in Monumentale Kunst (fresco’s en mozaïek).
De kunstenaar heeft zijn werken tentoongesteld in groepsvertoningen, maar ook in solo exposities sedert 2009.
De tentoonstelling “STACKS, PLANTS AND PLAINS” is reeds aan zijn vierde editie toe in de VARTAI Galerij in Vilnius.
Bijna van bij het begin van zijn loopbaan heeft Linas Jusionis een groot aantal bewonderaars verworven doorheen Litouwen en werden zijn schilderijen verworven door het MO Museum in Vilnius en de Lewden Art Foundation, en privéverzamelaars in onder andere Litouwen en België.
Jolanta Marcisauskyté-Jurasiené