van 12/01/2019 tot 10/03/2019

Tentoonstelling: update_7: Mémoires Vives

Tentoonstellingsruimte gratis Wo. - Zo. : 14:00 - 18:00

De pioniers van de videokunst wilden, onder impuls van de Koreaan Nam June Paik, vanaf het begin de esthetische grenzen van de traditionele kunst opblazen. Dit door gebruik te maken van technologie, waarvan het product eerder communicatie was dan een individueel kunstwerk. Videokunst werd geboren vanuit een belangstelling voor de immateriële boodschap van elektronica, totaal verschillend van de statische fysieke vormen van de traditionele beeldende kunsten.

De activiteit van deze kunstenaars zal zich vooral richten op begrippen als macht, massamedia, televisie, uitzending, signaal, technologie. Het behandelen van deze onderwerpen doet nadenken over nieuwe horizonten, waarbij sommigen de geboorte zagen van een nieuwe "episteme".
Dit idee van een veranderende wereld, die sinds de jaren 1960 heeft geleid tot een nieuw intellectueel tijdperk, loopt parallel met de reflecties die men in de vroege jaren 1990 kon horen, toen de computer ‘persoonlijk’ werd, d.w.z. voor iedereen toegankelijk.

De expo wil aantonen dat deze 2 momenten – in de jaren 1960 en 1990 – niet van elkaar los gezien kunnen worden. Om de banden tussen beiden aan te tonen, worden de volgende 3 pistes gevolgd:
1. toestellen, hun gebruik en uitvinding door kunstenaars;
2. geheugen en archief;
3. de veelheid aan schermen als constructie van een nieuw mentaal universum

Door de tentoonstelling van installaties, videofilms, sculpturen, foto’s, generatieve werken en archiefdocumenten worden de relaties tussen deze twee werelden, de ene analoog en de andere digitaal, verkend. Sommige van deze werken worden beschouwd als mijlpalen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling wordt gehouden op twee locaties: Zebrastraat in Gent en BOZAR in Brussel.

Deelnemende kunstenaars: Maria Barthélémy & René Sultra, Anne-Marie Duguet, Nam June Paik, SLIDERS_lab [M. Billon, F. Curien, J.-M. Dallet, A. Sedes], Steina en Woody Vasulka, Joost Rekveld.

Curator: Jean-Marie Dallet