Het Idee Zebrastraat

Onze flexibele woonformules zijn op maat van de zoekende mens die alle opties wil openhouden, wereldburgers die vandaag niet weten waar ze volgend jaar zullen werken en nieuwsgierige mensen die zich geprikkeld voelen door kunst.

Kunst en cultuur, het zit verweven in alles wat we doen. Op donderdagavond bieden we een platform aan literatuur, maatschappelijk debat, film en theater. Onze tentoonstellingen worden steeds ambitieuzer en de publiek toegankelijke kunstcollectie blijft maar uitbreiden.

Wij organiseren de meest uiteenlopende evenementen voor het bedrijfsleven en de academische wereld, van opleidingen en vergaderingen tot exclusieve productvoorstellingen. Up-to-date multimedia, lekkere catering, een gezellig kader... het hele plaatje moet kloppen.

Het verhaal van de Zebrastraat

In de 19e eeuw had Gent nog zijn eigen dierentuin, tot die in 1902 plaats moest ruimen voor de snel groeiende stad. Het waren gouden tijden voor de textielindustrie maar de arbeiders leefden in erbarmelijke omstandigheden. De Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen vond dat het beter kon en vroeg aan Charles Van Rysselberghe om moderne arbeiderswoningen te bouwen. De toenmalige stadsarchitect tekende een bijzonder ontwerp dat vlug bekend zou staan als "De Cirk".Het ovalen binnenplein diende als speelterrein voor minstens drie generaties arbeiderskinderen maar na 100 jaar zonder veel investeringen was de verloedering compleet. In 2001 kon de Stichting Liedts-Meesen dit architecturale pareltje maar op het nippertje redden van de sloophamer.De renovatie liet niet lang op zich wachten: rond het binnenplein werd de woonfunctie behouden maar aan de straatkant verschenen 5 seminariezalen, een polyvalente ontmoetingsplek en 750m² tentoonstellingsruimte. Dit alles zonder aan de oorspronkelijke gevels te raken, een echt huzarenstukje van designer Marnix Verstraeten. Vanaf 2005 begonnen we volop te experimenteren met kruisbestuivingen tussen wonen, cultuur en evenementen. Het was een tijd van vallen en opstaan maar de eerste successen bleven niet lang uit. Tien jaar later werd het al tijd voor een ambitieuze uitbreiding met het project New Zebra. Aan de Gustaaf Callierlaan verscheen een spectaculaire bolvormige gevel met daarachter een ondergrondse parking, een restaurant, 36 appartementen en een plenaire zaal met 220 plaatsen. Maar het verhaal is nooit helemaal verteld. Sinds enkele jaren organiseren we de strandbar Zebrabeach in de zomer en het muziekfestival Zebrawoods in de winter. En dan hebben we het nog niet gehad over The Elephant, ons nieuwste realisatie in ... jawel ... de Olifantstraat.